Pincesor a miskolci Avason
A szőlő és borkultúra több évszázadon keresztül összeforrt Miskolc mindennapjaival. A Miskolczi bor fogalom volt és a megélhetés fontos részét jelentette a XIX. század végéig, a filoszéra vészig. Az Avas hegy évszázadokig mint a város raktára és rejtekhelye szerepelt. Több mint 900 pincét vájtak a száraz, vízmentes andezittufájába. Az üregek egymással párhuzamosan haladnak a hegy belseje felé, 6-7 m távolságban, a legtöbb 10-20 méter hosszú, de van 50-100 méteres vájat is. Az járatok hőmérséklete 6-10°C között változik attól függően, hogy milyen mélységben húzódnak, hőmérsékletük télen-nyáron egyforma. A mostani pincék nagyrésze legalább 300 éves, de kétszáz évesnél fiatalabb alig fordul elő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése